Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η συστηματική ατομική υγιεινή περιορίζει τα ποσοστά λοιμώξεων και κρυολογημάτων, ενώ γενικά εξασφαλίζει καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι είναι «αμελείς» και δεν τηρούν τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής. Το σίγουρο είναι ότι η καλή υγεία συμβαδίζει με τους καλούς τρόπους υγιεινής και συμπεριφοράς.
Καλό είναι λοιπόν και εμείς να προσπαθήσουμε να εδραιώσουμε κάποιες συνήθειες τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όχι μόνο εμείς, αλλά και κυρίως τα παιδιά, των οποίων ο κώδικας συμπεριφοράς δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί.
Τις περισσότερες φορές που αρρωσταίνει ένα παιδί στο σχολείο αιτία είναι ένας ιός ή κάποιο μικρόβιο. Αρκεί ένα μόνο παιδί να είναι φορέας για να κολλήσει όλο το σχολείο.
Μαθαίνουμε στα παιδιά μας:
- να έχουν κομμένα τα νυχάκια τους, γιατί τα μεγάλα νύχια μαζεύουν τα μικρόβια,
- να προσέχουν να είναι καθαρά τα μαλλάκια τους χωρίς ψείρες, να λούζονται τακτικά και να χρησιμοποιούν προληπτικά λοσιόν ή ξίδι.
- όταν είναι άρρωστα και βήχουν θα πρέπει να βάζουν το χεράκι τους μπροστά στη μυτούλα και να μην εκτοξεύουν τα μικρόβια της γρίπης στους συμμαθητές τους !
- όταν φτερνίζονται ή έχουν συνάχι, να σκουπίζουν το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο, το οποίο αμέσως μετά θα πετούν στο καλάθι απορριμμάτων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ποτέ την παλάμη, αλλά την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα.
- να πλένουν τα χέρια τους συχνά, οπωσδήποτε, πριν από κάθε γεύμα και αμέσως μετά την είσοδό τους στο σπίτι, πριν από το φαγητό και αφού πάει στην τουαλέτα, φυσήξει τη μύτη του ή παίξει έξω. Καλύτερα με σαπούνι για 15-20 δευτερόλεπτα. Ένα απλό κόλπο είναι να του μάθετε ότι πρέπει να σαπουνίζει τα χέρια του μέχρι να τελειώσει το «Φεγγαράκι μου λαμπρό» δύο φορές.
- να έχουν πάντα χαρτομάντιλα και αντισηπτικά μαντηλάκια στην τσάντα τους.
- να συνηθίσουν να μην ακουμπούν τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια.
- να στρώνουνε πάντα την πετσετούλα τους πριν από το φαγητό, στην οποία τοποθετούν όλα όσα θα φάνε. Να μη μοιράζονται τα προσωπικά τους είδη και κυρίως σκεύη φαγητού, ποτήρι νερού κλπ.
- τρώνε πάντα με το κουτάλι ή το πιρούνι. Δε βάζουνε τα χέρια μέσα στο πιάτο! Το πρωινό μπορούν να το φάνε με τα χεράκια ή τυλιγμένο σε χαρτί για να μη λερωθούνε.
- όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα ήδη θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να σκουπίζονται, να προσέχουν να μη λερώνουν το καπάκι και το γύρω χώρο, να μην πετούν χαρτιά και διάφορα αντικείμενα στην τουαλέτα, να τραβούν το καζανάκι και φυσικά να απομακρύνουν τα μικρόβια πλένοντας τα χεράκια.
- να αποφεύγουν την πολύ κοντινή παρέα με παιδάκια που είναι άρρωστα, έχουν βήχα και φταρνίζονται συνεχώς.
Μην ξεχνάτε
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κάνει και όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια. Για να μην μεταδίδονται τα μικρόβια στο σπίτι, ενθαρρύνετε όλη την οικογένεια να ακολουθεί τις ίδιες συμβουλές.
Υπάρχουν βιβλία σχετικά όπως: «Υγεία και καθαριότητα». συγγραφέας: Beaumont Emilie, εκδόσεις Πατάκη, «Περιπέτεια στη Βακτηριανία» της Κατερίνας Μουρίκη, εκδόσεις Ψυχογιός, «Έξω απ΄ τα δόντια» της Ιωάννας Μπουλντούμη, εκδόσεις Ψυχογιός, κ.α. Επίσης χαρούμενα τραγουδάκια πάντα βοηθούν και βάζουν το μυαλό των μικρών σε μια πιο ευχάριστη και διασκεδαστική διαδικασία.