Συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
Οι κάτοικοι της περιοχής μας, φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.
Για αυτό λοιπόν και εμείς, όπως κάθε χρόνο, βρισκόμαστε κοντά στους κροκοπαραγωγούς μας.
Τα παιδιά μέσα από τον βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης βρίσκουν νόημα σε όσα μαθαίνουν και κάνουν συνδέσεις ανάμεσα στις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτούν.
Μάθαμε για τις ιδιότητες και την καλλιέργεια του Κρόκου!
Μαζέψαμε κρόκο στο χωράφι!
Επισκεφθήκαμε το εργαστήρι κρόκου, για να παρακολουθήσουμε το λίχνισμα και το διαχωρισμό!
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου και ευχόμαστε στους παραγωγούς μας
Καλή συγκομιδή!