Με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την έξαρση των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β, ανοίγει η συζήτηση για το πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την «ύπουλη» νόσο της Μηνιγγίτιδας Β. Πόσο μάλλον, όταν στη χώρα μας έχουμε πολλά κρούσματα ακόμη και θανάτους.
Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν έχουν σωστή πληροφόρηση για τη νόσο, ενώ αρκετοί άλλοι προβληματίζονται αν πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο!
Το thebest.gr απευθύνθηκε για το θέμα, στον Παιδίατρο – Νεογνολόγο Αντώνη Δαρζέντα, τ. Επιμελητή Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ο οποίος διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και έχει μεγάλη εμπειρία σε νεογνά, παιδιά και εφήβους, προκειμένου να μας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με αυτή την ομολογουμένως ανησυχητική νόσο.
H περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους στην Κρήτη, από Μηνιγγίτιδα Β, ενώ έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα φέτος, με πιο πρόσφατο ένα αγόρι που νόσησε τον Σεπτέμβριο στην Σκύρο. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε, λοιπόν, γι αυτή τη νόσο;
Η αλήθεια είναι ότι ενώ η συχνότητα της νόσου δεν είναι μεγάλη, αφορά τα παιδιά μας, για τα οποία η αγάπη μας, η φροντίδα μας και θα έλεγα το αισθητήριο της ανησυχίας μας για την υγεία τους, είναι και πρέπει να είναι, ιδιαιτέρως αυξημένο. Το κακό με τη νόσο αυτή είναι πως μπορεί να είναι κατακλυσμιαία και να εξελιχθεί σε λίγες ώρες χωρίς να προλάβει όχι μόνο ο γιατρός να κάνει κάτι αλλά και ούτε καν ο γονιός να πάρει χαμπάρι την σοβαρότητα της κατάστασης.
Για να ενημερώσουμε τους γονείς, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το τι καθιστά την Μηνιγγίτιδα Β τόσο επικίνδυνη καθώς και τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινήσουν την υποψία στους γονείς.
Όπως είπα και παραπάνω ακριβώς αυτό το κατακλυσμιαίο της νόσου είναι που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη. Έτσι η νόσος μπορεί να ξεκινήσει με έναν απλό πυρετό χωρίς συνοδά συμπτώματα, όπως ξεκινούν όλες σχεδόν οι απλές ιώσεις και σε πολύ λίγες ώρες να εξελιχθεί σε βαριά σηψαιμία. Επίσης παρουσιάζει σημαντική θνητότητα και πολλές φορές οδηγεί σε βαριές βλάβες στον εγκέφαλο ακόμα και εάν το παιδί αναρρώσει ή ακόμα και σε ακρωτηριασμούς.
Ο γονιός πρέπει να υποπτευτεί τη νόσο όταν το παιδί εκτός από πυρετό παρουσιάζει κακή γενική κατάσταση που δεν βελτιώνεται με την πτώση του πυρετού, συνοδευόμενη συνήθως από εξανθημαπετεχειώδες, δηλαδή μικρές αιμορραγίες του δέρματος που κάνουν ένα εξανθημα που δεν εξαφανίζεται όταν τεντώσουμε το δέρμα του παιδιού καθώς και από δυσκαμψία στον αυχένα.
Θα σημειώσω εδώ και κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό ακόμα και από γιατρούς. Σε σημαντικό ποσοστό ακόμα και στην βαριά σηψαιμία οι εξετάσεις του παιδιού μπορεί να είναι φυσιολογικές, δηλαδή να δούμε μια φυσιολογική γενική αίματος και το παιδί να πεθαίνει. Η κλινική εκτίμηση είναι πολύ πιο σημαντική αλλά δυστυχώς η ταχεία εξέλιξη της νόσου μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τον πιο έμπειρο γιατρό.
Πώς μεταδίδεται η Μηνιγγίτιδα Β και πώς μπορεί ένα παιδί να προστατευτεί αποτελεσματικά από τη νόσο;
Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται συνήθως από υγιή ενήλικα που είναι φορέας και δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Μέσα στη ζωή μας αρκετοί από εμάς γινόμαστε φορείς του μικροβίου της μηνιγγίτιδας Β χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μπορεί οποτεδήποτε κατά την διάρκεια της φορείας αυτής να την μεταδώσουμε στα παιδιά μας.
Ουσιαστικά η μόνη αποτελεσματική προφύλαξη από την νόσο είναι το εμβόλιο του Μηνιγγιδόκοκου Β το οποίο μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία από 2 μηνών και το οποίο έχει ήδη αποδείξει από την εκτενή χρήση του σε χώρες του εξωτερικού όπως η Μεγάλη Βρετανία που έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των βρεφών πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου.
Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να επισκεφτούν οι γονείς τον παιδίατρο και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β;
Οποτεδήποτε μπορούν και θέλουν. Η νόσος μπορεί να ξεσπάσει και σε ένα πολύ μικρό βρέφος αλλά και σε έναν έφηβο. Από 2 μηνών και μετά μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα». Τι έχετε να πείτε στους γονείς που ενδεχομένως, σκέπτονται πως τα όσα λένε οι οπαδοί αυτού του «κινήματος», έχουν δίκιο;
Όπως όλα τα πράγματα που γίνονται μόδα στο εξωτερικό ήλθε και στην Ελλάδα η μόδα του αντιεμβολιαστικού κινήματος με καθυστέρηση.
Τα εμβόλια είναι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πλέον ασφαλής και σημαντική υγειονομική παρέμβαση του 20ου αιώνα και έχει σώσει τις περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική εφεύρεση και καινοτομία της σύγχρονης ιστορίας.
Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά μας να είναι πλήρως εμβολιασμένα, όχι μόνο γιατί είναι ασφαλή τα ίδια, αλλά γιατί προφυλάσσονται και παιδιά ή ενήλικες οι οποίοι δεν πρόλαβαν ή για ιατρικούς λόγους δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν. Πχ παιδιά με καρκίνο ή ανοσοκατασταλμένοι ή έγκυες γυναίκες ή και ακόμα μικρά βρέφη που ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους οι οποίοι αν βρεθούν μπροστά σε μεταδοτική νόσο μπορεί να καταλήξουν.
Ο μη εμβολιασμός λοιπόν εκθέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά και άλλους πολλούς ιδιαιτέρως ευπαθείς συνανθρώπους μας. Το να μην εμβολιάζει κάποιος το παιδί του είναι σαν να περνά ένα κόκκινο φανάρι στον δρόμο ή να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου.
Ο εμβολιασμός είναι προσφορά ζωής, ασφάλειας και αγάπης στα παιδιά μας και στους συνανθρώπους μας.
Να σας ευχαριστήσω λοιπόν για την ευαισθησία σας να καταδείξετε το τόσο σημαντικό αυτό θέμα και για την βοήθεια σας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο.
Αναδημοσίευση από thebest.gr