Το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ηλικίας 4.000 ετών
Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι παραμύθια όπως η «Πεντάμορφη και το Τέρας» μπορούν να έχουν ρίζες χιλιάδων ετών; Κι όμως έτσι ισχυρίζονται ερευνητές πανεπιστημίων στο Ντάρχαμ και την Λισαβόνα.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές που συνήθως εφαρμόζουν οι βιολόγοι, οι ακαδημαϊκοί μελέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των ιστοριών από όλο τον κόσμο και βρήκαν πως έχουν προϊστορικές ρίζες.
Μάλιστα κάποια από τα παραμύθια ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία και από τα πρώτα λογοτεχνικά βιβλία, με ένα συγκεκριμένα να χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού!
Οι υπόλοιπες ιστορίες χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα.
Τον 19ο αιώνα, οι συγγραφείς πίστευαν πως πολλά από τα παραμύθια που ήταν δημοφιλή την εποχή εκείνη είχαν ρίζες σε μια κοινή πολιτιστική ιστορία που χρονολογείται από την γέννηση της ινδοευρωπαϊκής γλώσσας.
Αργότερα στοχαστές αμφισβήτησαν την θεωρία αυτή, λέγοντας πως ορισμένα παραμύθια είναι πολύ νεότερα και έχουν περάσει στην προφορική παράδοση αφού πρώτα είχαν γραφτεί από τους συγγραφείς του 16ου και 17ου αιώνα.
Ο ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ, δρ Τζέιμι Τεχράνι, που συνεργάστηκε με την λαογράφο Σάρα Γκράκα Ντα Σίλβα, από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, δήλωσε: «Ορισμένες από αυτές τις ιστορίες πάνε πολύ πιο πίσω από το παλαιότερο λογοτεχνικό ρεκόρ και μάλιστα ακόμη πιο πίσω και από την κλασική μυθολογία – μερικές μάλιστα εκδοχές αυτών των ιστοριών εμφανίζονται στα λατινικά και ελληνικά κείμενα – αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι ακόμη πιο παλιά και από αυτά».
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Royal Society Open Science», αξιοποίησε την φυλογενετική ανάλυση, που αναπτύχθηκε για να ερευνήσει τις εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των ειδών.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα δέντρο των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών προκειμένου να εντοπίσουν οι μελετητές την καταγωγή των παραμυθιών για να δουν πόσο πίσω στο χρόνο πάνε αυτά.
Ο Δρ. Τεχράνι δήλωσε πως το παραμύθι «Ο Τζακ και η Φασολιά» είχε τις ρίζες του σε μια ομάδα ιστοριών που ταξινομούνται ως «Το Αγόρι που έκλεψε τον θησαυρό του Ogre» και θα μπορούσε να αναχθεί στην περίοδο όπου οι Ανατολικές και οι Δυτικές Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες διασπάστηκαν πριν από 5.000 χρόνια.
Η ανάλυση έδειξε επίσης πως «η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ηλικίας περίπου 4.000 ετών.
Ενώ μία λαϊκή ιστορία που ονομάζεται «The Smith and the Devil» όπου ένας σιδεράς πουλά την ψυχή του στον διάβολο κλείνοντας μαζί του συμφωνία, προκειμένου να αποκτήσει υπερφυσικές ικανότητες, εκτιμάτε ότι είναι ηλικίας 6.000 ετών στην Εποχή του Χαλκού.
Ο Δρ. Τεχράνι δήλωσε: «Θεωρούμε πραγματικά αξιόλογο πως αυτές οι ιστορίες επιβίωσαν χωρίς να είναι γραπτές. Έχουν ειπωθεί πολύ πριν υπάρξουν τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Πιθανότατα σε μια εξαφανισμένη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα».
Πηγή: BBC