Τα τελευταία χρόνια ο αυτισμός παρουσιάζει μια επιδημιολογική έκρηξη. 1 στα 120 φυσιολογικά παιδιά που θα γεννηθούν μπορεί να ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα.
Μιλήσαμε με τον κύριο Στέλιο Μαντούδη, Aναπτυξιακό Eργοθεραπευτή, ο οποίος αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη να εντοπίζουμε αυτά τα νήπια έγκαιρα, μαζί με την επιστημονική ομάδα που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακής υγείας παιδιών και έφηβων, εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναπτυξιακών check-up στον χώρο των βρεφικών –παιδικών σταθμών με στόχο τον εντοπισμό, αυτών των νήπιων, όσο γίνεται πιο έγκαιρα
Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος αλλά και του αυτισμού εκδηλώνονται από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός νηπίου. Τα έμπειρα μάτια ενός ειδικού μπορούν εύκολα νε εντοπίσουν πρώιμα ανησυχητικά σημάδια ακόμα και από την ηλικία των 16 μηνών.
Επίσης, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια εργαστηριακή εξέταση που να μας επιβεβαιώνει την διαταραχή. Η διάγνωση, στηρίζεται αποκλειστικά σε κλινικά κριτήρια του DSM-V. Είναι σημαντικό ο ειδικός που θα εξετάσει το παιδί να είναι πολύ έμπειρος ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει σωστά όλα τα κλινικά ευρήματα. Να κάνει μια έγκυρη αξιολόγηση της κατάστασης αλλά και της βαρύτητας των συμπτωμάτων.
Η αμερικανική παιδιατρική ακαδημία συνιστά, το παιδί να αρχίζει θεραπευτική αγωγή ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οπού υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά του αυτιστικού φάσματος .
Μια από τις πιο βασικές και αποτελεσματικές θεραπείες που συνιστούμε στους γονείς όταν διαγνώσουμε ένα παιδί με αυτιστικές συμπεριφορές είναι η εργοθεραπεία .Είναι μια φιλική προς το παιδί θεραπεία γιατί μέσω του παιχνιδιού το βοηθάει να αρχίσει να κάνει συναισθηματική αλλά και βλεμματική επαφή με τον εργασιοθεραπευτή. Βελτιώνει την συγκέντρωση του παιδιού ,αρχίζει να το οριοθετεί, το βάζει στην διαδικασία να παρακολουθεί το περιβάλλον γύρω του, να παρακολουθεί τους ανθρώπους και το κινητοποιεί να εκτελεί εντολές όλο και πιο συχνά.
Τέλος ο κύριος Μαντούδης, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό οι γονείς να επιλέγουν έμπειρους θεραπευτές και αναπτυξιακά κέντρα που έχουν συνεργάτες με εμπειρία πάνω στον αυτισμό και στις αυτιστικές διαταραχές. Η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της διαταραχής. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της παρέμβασης θα είναι σημαντικά για την βαρύτητα της διαταραχής και την εξέλιξη της. Η θεραπευτική παρέμβαση στο σπίτι είναι πιο απαιτητική και αυτό σημαίνει απλά ότι ο θεραπευτής πρέπει να είναι ακόμα πιο έμπειρος.
Αυτό που συμβαίνει όμως στην πράξη είναι ότι οι έμπειροι και καλοί θεραπευτές σπάνια πάνε να κάνουν θεραπεία κατ οίκον. Η θεραπεία δεν χρειάζεται, τις περισσότερες φόρες ,να ξεπερνά τις 3 φόρες την εβδομάδα, ώστε το παιδί να έχει την δυνατότητα να αφομοιώνει και να επεξεργάζεται και μόνο του τις θεραπευτικές δραστηριότητες που μαθαίνει στην εργοθεραπεία.
Πηγή: mandou.gr